Järjestöjen vetoomus luovutetaan hallitusneuvottelijoille tänään tiistaina Säätytalolla.

25 suomalaista tasa-arvo-, yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeusjärjestöä vetoavat hallitusohjelmaneuvottelijoihin lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumiseksi. Järjestöt vaativat luopumisen kirjaamista tulevaan hallitusohjelmaan.

Vetoomus luovutetaan hallitusneuvottelijoille tänään tiistaina Säätytalolla. Järjestöt toivovat, että vetoomuksen elintärkeät terveiset kantavat aina hallitusohjelmaan saakka.

“Naisiin kohdistuva väkivalta on valtava ongelma Suomessa. Lähisuhdeväkivallan sovittelu tarkoittaa, että vakavastakin väkivallanteosta saattaa Suomessa selvitä anteeksipyynnöllä, kun uhri on tekijälle läheinen nainen”, vetoomusta koordinoivan Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n pääsihteeri Silla Kakkola toteaa.

Väkivalta lähisuhteessa on vakava rikos. Lähisuhdeväkivaltatapauksissa väkivalta on usein jatkunut jo pitkään. Toistuva väkivalta luo akuutin uhan naisen hengelle ja terveydelle. Suomessa ohjataan sovitteluun myös toistuvaa väkivaltaa vastoin poliisin ohjeistusta. 

Suomi on saanut moitteita asiasta myös kansainvälisesti. GREVIO eli Istanbulin sopimuksen toimeenpanoa valvova ryhmä on esittänyt vaatimuksen, että poliisia on ohjeistettava siten, ettei sovitteluprosessiin ohjata tapauksia, joissa väkivalta on toistuvaa. Lokakuussa 2022 Suomi sai YK:n kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevaa yleissopimusta valvovalta CEDAW-komitealta suosituksia sopimuksen täytäntöönpanoon liittyen, ja yksi suosituksista koski nimenomaan sovittelua lähisuhdeväkivaltatapauksissa, josta Suomen on raportoitava kahden vuoden sisällä suosituksen saamisesta.

“On aika muuttaa tämä rakenteellinen epäkohta järjestelmässämme ja luoda yhteiskuntaa, jossa väkivaltaa lähisuhteessa kohtaava nainen voi luottaa siihen, että rikos tuodaan oikeuden eteen ja käsitellään asianmukaisesti”, Kakkola toteaa.

Vetoomuksen allekirjoittaneet järjestöt:

Demarinaiset ry

Kokoomuksen Naisten Liitto ry

Liikkeen Naiset ry

Suomen Keskustanaiset ry

Svenska Kvinnoförbundet rf

Vasemmistonaiset

Vihreät Naiset ry

Amnesty International Suomen osasto

Barnavårdsföreningen

Ihmisoikeusliitto

Loisto setlementti ry

Monimuotoiset perheet -verkosto

Oikeuspoliittinen yhdistys – Rättspolitiska föreningen Demla ry

Exit ry 

Lyömätön Linja Espoossa ry

Monika-Naiset liitto ry

Naisasialiitto Unioni ry

Naistenkartano ry

Naisten Linja 

Naisjärjestöjen Keskusliitto

Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry 

Nicehearts ry 

Suomen Akateemisten Naisten Liitto

Tukinainen ry, Raiskauskriisikeskus Tukinainen 

Zonta International Piiri 20

 

Lisätietoja:

Silla Kakkola, Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n pääsihteeri 

puh. +358 50 469 6242 

silla.kakkola@nytkis.org