On ollut ilo kulkea digipolkua yhdessä Niceheartsin Tikkurilan ryhmän kanssa Tikkurilan kirjastossa. Yhteinen matkamme alkoi, kun tutustuimme toisiimme 2019 lokakuun alun perjantaina ja kartoitimme yhdessä sitä, mitä ryhmämme jo osaa ja mitä se haluaa oppia tai kerrata. Matkamme jatkuu yli joulukuun puolivälin. Yhteensä olemme silloin opiskelleet noin 30 tuntia, ja ryhmän ohjelma muotoutuu yhteisten keskustelujen pohjalta.

Tähän mennessä olemme harjoitelleet tietotekniikkaa suomenkielisessä ympäristössä: käyttäneet tekstinkäsittelyohjelmaa, harjoitelleet ansioluettelon tekoa ja tutustuneet työhakemuksen malleihin, täyttäneet nettilomakkeita, kopioineet, siirtäneet ja jakaneet tiedostoja, lähettäneet sähköposteja ja liittäneet niihin kuvia ja asiakirjoja ja tutustuneet sähköpostin etikettiin: miten kirjoittaa ystävälle ja miten viranomaiselle.

Reittioppaan käyttöä harjoittelimme tietokoneella ja älypuhelimella. Laskujen maksaminen verkkopankin testiympäristössä tuli tutuksi. Joku oppija toki kommentoi, että oman pankin mobiilisovelluksella se olisi hyvin tuttua ja helpompaa. Pienryhmässä olemme harjoitelleet Kelan sähköisten asiointipalvelujen käyttöä.

ItseNaiset digikurssi syksy 2019

Jatkossa harjoittelemme opiskelu- ja työpaikkojen hakua ja tutustumme mahdollisuuksien mukaan muihin keskeisiin asiointipalveluihin.

Viikkojen aikana olen havainnut tai kuullut kerrottavan, että tekstinkäsittely, sähköposti, kääntäjä, sanakirja ja moni muukin asia on ryhmäläisille ollut tuttua jo ennen Suomeen muuttoa ja kuten joku kertoi, tekstinkäsittely on samanlaista arabian ja suomen kielellä.

Siis, mikä ryhmä! Alkukartoituksen tulosyhteenvetoa katselin vähän epäröiden, mutta tässä vaiheessa ymmärrän, että tämä ryhmä oli jo lähtötilanteessa digitaidoiltaan paras koskaan ohjaamistani ja nopea oppimaan uusia asioita. Innokas menemään eteenpäin, kyselevä, yrittävä, toista oppijaa tukeva ja selviytyvä. Opetuksen eriyttäminenkin on ollut helppoa. Nopeimpia varten on ollut lisätehtäviä, joita he ovat tehneet lähes itsenäisesti. Jos suomenkielinen tehtävä ei ole heti auennut, kääntäjän avulla on selvinnyt, mitä pitää tehdä. Joskus kahvitaukokin tahtoo unohtua innostuksen hetkellä. Harjoittelua on ollut mahdollisuus  myös jatkaa kotona tuntien ulkopuolella samassa käyttämässämme oppimisympäristössä.

Arvostan oppijoiden innostusta myös siksi, että moni tulee paikalla pienten lasten kanssa, opiskelee itse, hoivaa välillä lastaan tai lapsiaan, kun lastenhoitaja hoitotilasta viestittää, että nyt tarvitaan äitiä ja jatkaa sitten omia harjoituksiaan.

Ja arvostan sitä, että paikalla tunneilla on ollut mukana Niceheartsin ohjaaja arabian kielen tulkkina ja apuohjaajana. Tulkin avulla on ollut helppo käsitellä abstraktejakin asioita ja oppijoille on ollut helppo esittää kysymyksiä ja käydä keskustelua.

Vieraileva kirjoittajamme on:

ItseNaiset-digikurssin opettaja Vantaan ryhmästä

Digikurssi on osa Kotiäitiydestä kohti opiskelua ja työelämää -hankkeen toimintaa