90-luvulla olin töissä Simonkylän yläasteella. Syksyisin käytin 7-luokkalaiset tutustumassa Leinikkitie 36 nuorisotalon toimintaan. Johanna Sjöholm oli siellä nuoriso-ohjaajana, ja tutustuimme toisiimme.

Virkattua "kaulaliinaa" puetaan puun ympärille

Tikkurilan kävelykadulla oleva puu nimettiin Ilon ja ystävyyden puuksi 2012, vapaaehtoiset neuloivat ja virkkasivat puulle kaulaliinan.

Johanna alkoi järjestää siellä tytöille omia iltoja. Syntyi ajatus naisten ja tyttöjen hyväksi toimivasta omasta järjestöstä, Niceheartsista. Vuonna 2001 yhdistyksen perustamisen jälkeen tyttöjen illat siirtyivät Tonttulaan, kaupungin nuorisotilaan Tikkurilaan.

Olin osallistunut 1996-1998 Vantaan täydennyskoulutuslaitoksen BERTA- projektiin, jonka tarkoitus oli kehittää palvelu- ja ohjaustoimintaa. Kävimme opintokäynnillä Rostockissa. Siellä pääsimme tutustumaan mm. Naisten talon toimintaan. Talo oli vanha, ihana puutalo lasiverantoineen ja puutarhoineen, ja siellä autettiin naisia ja tyttöjä erilaisissa ongelmissa. Naisten talo oli lähellä satama-aluetta, ja asiakkaina oli myös seksillä itsensä elättäviä naisia. Naisten taloja ei vielä silloin ollut kuin vasta muutama, lähin oli Tukholmassa. Kävin kertomassa Johannalle Rostockin Naisten talosta ja sen toiminnasta. Molemmat olimme yksimielisiä, että Tikkurilaan on myös saatava Naisten talo.

Nicehearts perustettiin ja toimintaa tuli paljon lisää, tarvittiin suurempi tila. Sitten saatiin oma tila Unikkotieltä, missä perustettiin Naisresurssikeskus Pihlaja. Meillä oli Naisten ja tyttöjen talo Tikkurilassa!

Olin iloinen käydessäni Pihjalassa – huoneet olivat usein täynnä naisia ja tyttöjä. Naisia ja tyttöjä eri maista juttelemassa, nauramassa, opiskelemassa suomea, tekemässä käsitöitä, juomassa teetä ja kahvia…

 

Kaija Putto, Nicehearts ry perustajajäsen, hallituksen jäsen

#20vuottatekoja #muutosonmeissä #nicehearts20