Nicehearts ry on jo useamman vuoden ajan palkannut Vantaan Tyttöjen Tilaan pääosin 9.-luokan päättäneitä nuoria kesätöihin. Nämä kesätyöt ovat mahdollistuneet niin kaupungin kesätyösetelien kuin myös Lions Club Vantaa Vernissan tuella jo kolmen vuoden ajan. Suuri kiitos tästä arvokkaasta tuesta.

Vantaalla kesä 2020 on alkanut toki edelleen poikkeusoloissa, joka vaikutti myös kesätyöntekijöiden tehtäviin. Jännittävää oli jo se, että työhaastattelut järjestettiin etäyhteydellä ja kaikille tämä oli ensimmäinen kerta työhaastattelussa. Hakijat toivat esiin halua työskennellä juuri Niceheartsissa, sillä siellä ”pääsisi oppimaan lisää työstä, jolla on oikeasti vaikutusta ihmisten elämään.”

Kaksi viikkoa kesätöitä on nyt takana ja haluamme jakaa upeiden nuorten ajatuksia siitä, mitä ensimmäinen kesätyö on heille merkinnyt. Haluamme järjestötoimijana olla vaikuttamassa nuorten mahdollisuuksiin tulla kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään, saada aitoja osallisuuden ja toimijuuden kokemuksia, oppia uusia taitoja myös työelämään tutustumisen kautta (mm. TET-jaksot, kesätyöt, harjoittelut), saada inspiraatiota työntekijöiltä ja toisilta nuorilta, nähdä mitä sosiaalialalla työskentely tarkoittaa, sekä rohkaista ja tukea jokaista löytämään oma polkunsa kohti tulevia opiskelu- ja työmahdollisuuksia. Kahden viikon aikana myös iloitsimme ja itkimme yhteishaun tuloksia ja annoimme tilaa kaikenlaisille tunteille, kannustaen jokaista uskomaan omaan osaamiseen, ainutlaatuiseen tarinaan ja mielipiteisiin sekä luottamaan siihen, että omat unelmat on mahdollista saavuttaa.

Tässä kesätyöntekijöiden ajatuksia Vantaalta:

”Olen oppinut ettei tarvitse olla läheinen ystävä jotta voisi auttaa jotakin ihmistä henkilökohtaisissa asioissa, että kaikilla on heidän tarinansa joka on syynä miksi he ovat sellaisia kuin ovat. Olen myös oppinut olemaan enemmän sosiaalinen ja ei pelätä sanoa minun omaa mielipiteeni. Ollaan tyttöjen kanssa puhuttu nyt melkein joka päivä kaikesta, ollaan siivottu, tehty sisältöä sosiaaliseen mediaan ja ollaan juteltu tärkeistä aiheista. Parasta on ollut se että tunnen itseni kotoisaksi, mielipiteeni merkitsee jotain, tyttöihin tutustuminen ja se että työntekijät ovat olleet aivan ihania. Työssä käyminen ei tunnu rankalta vaan sen sijaan lähden kotoa hymy huulilla. Niceheart:n tila myös tuntuu tosi kotoisalta.” 

”Olen kiitollinen kokemuksestani työskennellä kaksi viikkoa Vantaan tyttöjen tilalsa. Parasta kesätyössä oli ehdottomasti tutustua kahteen aivan ihanaan ihmiseen ja myöskin nuorten kohtaaminen. Tokalla viikolla oleva avoin olkkari oli hieno huipennus kesätyöhön. Nautin apuohjaamisesta todella kovasti. Huomasin myös työkavereiden kanssa, että ihan sama mitä teimme, saimme sen tuntumaan rennolta kun sai tehdä sitä muiden kanssa. Niinpä myös itselleni tärkeys hyvistä työkavereista korostui. Myös tyttöjen tilan ilmapiiri oli todella mieluinen ja tervetullut. Sain kehittää itseäni kahden viikon aikana mieluisilla tavoilla ja olen onnellinen kokemuksesta.”

”Olen oppinut, että pitää aina olla oma itsensä, kertoa oma mielipidettä ja aina auttaa muut ihmiset ja kerto omat kokemukset, koska ne voisivat vaikuttaa positiivisesti muiden ympäristössä. Niceheartsissa oli ystävällinen ilmapiiri, oli niin turvallinen olo, puhuttiin vapaasti ja silti meitä ei tuomita ajatuksiemme takia ja ohjaajat antoivat meillä jutella vapaasti muiden työntekijöiden kanssa ja saada puhumisella enemmän ideoita ja mielipiteitä. Työtovereihin oli niin kiva tutustua. Jokainen heistä on oma tarina ja oma kokemus joka oikeasti antoi mulle sellainen tuntee, että en ole yksin. Kiitos teille oli niin kiva ja olen kiitollinen että olen hakenut teille.”

Sydämellinen kiitos kaikille Niceheartsin kesätyöntekijöille. Te olette tuoneet paljon iloa, naurua, osaamista ja innostusta meille kaikille. Yhteensä palkkasimme tänä kesänä 9 nuorta Vantaalla, Espoossa ja Lappeenrannassa.

Ja ihanaa kesää kaikille. Nautitaan vaikka auringosta, jäätelöstä, uimisesta, metsässä kävelystä, kirjoista, elokuvista, musiikista ja hetkistä pysähtyä lepäämään poikkeuksellisen kevään jälkeen.

Sanna Heikkinen, Tyttöjen Tila toiminta, Nicehearts ry