28.08.2023

DiscoverEU-osallisuustoimesta toteutettu matka kiidätti Nicehearts ry:n kokoaman ryhmän raiteita pitkin Italiaan asti. Yöjunissa ja asemahalleissa opittiin yhtä ja toista ryhmänä toimimisesta, etäisyyksistä, empatiasta ja siitä, mitä on olla 18-vuotias.

Kuvassa hymyilevä ryhmä seisoo laivan kannella. Heistä osa näyttää peukkuja.

Kuva: Isaura Hernandez

Ryhmän ensimmäisiä matkatunnelmia laivan kannelta

Kun kesällä 2023 toteutuneen matkan suunnittelu alkoi, ryhmä löysi yhteisen suunnan nopeasti: Italiaan on päästävä. Sinne laineet ja raiteet heidät myös kiidättivät. Matka oli osa DiscoverEU-osallisuustoimen hanketta Nicehearts ry:llä. Ideana on mahdollistaa raidematka Eurooppaan nuorille, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia matkustaa itsenäisesti. Niceheartsin eri toimintamuodoissa kohdataan erityistä tukea tarvitsevia nuoria ja tehdään töitä syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

– Olimme Niceheartsissa miettineet, miten voisimme auttaa kävijöitämme ymmärtämään maailmaa paremmin. Kun sana DiscoverEU:sta kulkeutui korviimme, heräsi heti ajatus, että tämähän voisi olla se tapa, ryhmän vetäjä ja hankkeen vastuuhenkilö Isaura Hernandez kertaa hankkeen alkuvaiheita. – Tärkeintä oli tavoittaa mukaan nuoret, joilla ei muutoin olisi mahdollisuutta lähteä matkalle.

Matkalle sopivia nuoria ryhdyttiin kartoittamaan Niceheartsin toimipisteistä ja toiminnoista eri puolilla Suomea. Ikä on tarkkaan määritelty – matkan aikana on oltava 18 vuotta – mutta somen ja puskaradion avulla sopiva ryhmä saatiin helposti kasaan. Mukaan nuorten tueksi lähti Hernandezin lisäksi Niceheartsin vapaaehtoisena toimiva Luz Marina.

– Kun ryhdyimme suunnittelemaan matkareittiämme, en ohjaajana halunnut rajoittaa ideointia. Jokainen sai kertoa, mitä haluaisi nähdä. Italia toistui toiveissa, samoin Ranska, jonka päädyimme silloin käynnissä olleiden protestien vuoksi lopulta karsimaan pois turvallisuuden nimissä, Hernandez kertoo.

Minkälainen matkareitistä lopulta muotoutui? Osallistujana matkaan lähtenyt Blaise tuumii hetken ja ryhtyy sitten kertaamaan matkan eri vaiheita.

– Tapasimme Helsingissä, mistä otimme laivan Ruotsiin. Sieltä jatkoimme yöjunalla Hampuriin, Saksaan. Matka jatkui Brysselin kautta Baseliin, Sveitsiin, mistä puolestaan otimme junan Milanoon. Italiasta jatkoimme Itävaltaan, Itävallasta Unkariin ja sieltä lopulta Riikaan, mistä lensimme kotiin.

Kymmeneen päivään mahtui monta maata, kaupunkia, juna-asemaa – ja yksi junalakkokin. Hernandez vinkkaa muille DiscoverEU-osallisuustoimen matkaa harkitseville ja suunnitteleville, että liikaa kunnianhimoa kannattaa yrittää välttää. On hyvä miettiä, kuinka pitkälle varatussa ajassa yrittää ehtiä. Toisaalta etäisyydet opettavat, ja Italia koettiin yksimielisesti yhdeksi matkan huippuhetkistä.

– Minulle yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista oli se, kun Italiassa kävelimme kaupungilla ja söimme gelatoa, toinen nuori osallistuja Fiona kertoo.

Solidaarisuus ja ryhmähenki voimistuvat rinkat selässä

Blaise ja Fiona kertovat, että jo matkustaminen itsessään oli uutta ja tärkeää, samoin sen näkeminen, miten ihmiset eri puolilla Eurooppaa elävät.

– Kaikki meni tosi hyvin! Blaise kertoo. – Varsinkin yöt junissa olivat hienoja: ihmisiä tulee ja menee, välillä saa nukuttua, pitää huolehtia rinkasta… Toisinaan jännitystä aiheuttivat myöhässä olevat junat, mutta ehdimme kuitenkin aina seuraavaan ja pääsimme jatkamaan matkaa.

Hernandez jatkaa muistelua tiukaksi muodostuneesta vaihtoajasta: – Kun lähestyimme asemaa, junan henkilökunta kehotti meitä siirtymään aivan junan etuosaan ja juoksemaan seuraavalle junalle niin kovaa kuin pääsemme. Ja jokainen juoksi, rinkoista ja laukuista huolimatta! Ehdimme kyytiin ja onneksi ehdimmekin, sillä kyseessä oli yöjuna. Olin todella ylpeä siitä, miten ryhmä toimi tilanteessa yhtenä porukkana.

– Tällaisissa tilanteissa oppii solidaarisuutta ja empatiaa toisia kohtaan, ja tietysti kärsivällisyyttä. Tärkeintä on avoin mieli ja valmius hypätä tavanomaisen mukavuusalueensa ulkopuolelle, Marina miettii.

– Opimme oppimaan yhdessä, Hernandez komppaa. – Opimme toisistamme valtavasti, alkaen siitä, että myös matkustajina olemme erilaisia.

Matkan aikana ehtiikin tutustua ja ystävystyä hyvin.

– En tuntenut ryhmästä ketään etukäteen, joten opin matkalla yhdessä olemisesta ja jakamisesta, Blaise jatkaa. – Alkumatkasta piti keskittyä tutustumiseen ja sen opetteluun, miten matkalla toimitaan. Lopussa sitten jo tiesikin, miten asiat menevät, ja sai vain nauttia.

Matkaan lähtenyt ryhmä oli hyvin moninainen sekä ulkonäöllisesti että taustoiltaan. Hernandez kertoo, että aina vastaantulevat ihmiset eivät osanneet ajatella heitä ryhmänä, mikä saattoi aiheuttaa yllättäviä tilanteita. Erilaisuudestaan huolimatta ryhmä kuitenkin kävi samaa kokemusta läpi.

– Ryhmähenkemme oli todella vahva ja kaikki pitivät huolta toisista, Hernandez kiittelee. – Joskus meillä aikuisilla voi olla stereotypioita siitä, minkälaista on olla 18-vuotias. Se ei kuitenkaan ole koko kuva, sen todella näkee tällaisella matkalla!

Uusia seikkailuja kohti, yksin ja tuetusti

Niceheartsilla jatkoa on luvassa, sillä rahoituksen saaneeseen hankkeeseen kuuluu vielä kaksi matkaa. Samalla, kun kesän matkan reflektointi on päättymässä, alkaa seuraavien matkojen ryhmien muodostaminen.

– Tämä sopii nuorille, jotka kaipaavat hieman seikkailua ja haluavat nähdä maailmaa eri näkökulmasta yhdessä samanikäisten kanssa, Hernandez miettii.

Blaise kertoo saaneensa uskallusta ja varmuutta, jonka avulla voisi ehkä lähteä tulevaisuudessa yksinkin matkaan. Hän kehottaa muita nuoria tarttumaan tilaisuuteen, jos sellainen tulee vastaan. Yksi hyvä syy lähteä on maata pitkin matkustamisen erityisyys.

– Ei ole mikään ihan tavanomainen juttu matkustaa junalla Italiaan asti! Jos on kiinnostunut näkemään uusia paikkoja ja matkustamaan hieman eri tavalla, kannustan hakemaan tällaiselle reissulle. Mutta älä pakkaa liikaa tavaraa mukaan! Blaise vinkkaa.

Jokainen eurooppalainen 18-vuotias nuori voi hakea DiscoverEU-matkakorttia yksin tai pienenä ryhmänä. Haku tapahtuu Euroopan nuorisoportaalin kautta kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Matkakortilla pääsee raidematkalle Eurooppaan. Hakemuksen jättäneistä nuorista ja nuorten ryhmistä valitaan matkakortin saaneet.

DiscoverEU-osallisuustoimen kautta organisaatiot puolestaan voivat hakea hankeavustusta nuorten junamatkaa varten. Näin nuoret, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia, saavat tarvittavan tuen DiscoverEU-junamatkalle lähtöön. DiscoverEU-osallisuustoimen avustus on haettavissa seuraavalla hakukierroksella, joka päättyy 4.10.2023.