By Tania Nathan

Tania Nathan is a Woman of colour, artist, writer, journalist and educator who works in anti racism and post colonial themes. She is based in greater Helsinki, and is writing her first book ‘Daughter of Immigrants’, out later this year.

 

Finland has long had its image of being a global good guy. A country that has done the right thing, paid its dues and struggled silently against insurmountable odds. Yet, every story has its flip side. Finland continuously whitewashes the prevalent and persistent racism that is tolerated in the name of free speech and democracy. Why is this happening, in a nation that has won ‘happiest country in the world’ three years in a row? Why aren’t people outraged with white supremacists in the government, and blatant and persistent ethnic profiling by the Finnish police?  Where are the good people now and why are they silent? Why is anti-racism such a hard sell, in a nation that always prides itself on doing what is right? Where are the heroes now, and why the deafening silence?

This week has been a momentous one.

After years of systematic and worsening police brutality in the United States targeting the Black community, George Floyd was murdered by a police officer, while 3 others looked on. Floyd was murdered, a slow death that went on for over nine minutes.

Imagine listening to someone call out for his mother, plead for his life, and die. Imagine this scene, this news story or variations of it played and replayed out across the Internet, showing up in news feeds around the world. And the anger, the disgust it has stoked in the communities of not only Black people, but persons of colour, and people around the world that recognize the role deeply ingrained racism in all our societies, still exists and flourishes today.

This video has not even been the first, but the first of many. Not to mention the deaths that have gone unfilmed, unreported, undocumented.

Still, the anger and calls for change has brought out the ‘I’m not racist but..’, the All Lives Matter crew, those that have profited and exploited black and brown bodies from neo-colonialists to capitalists and all the shades of white supremacists in between have come out in full force. They fill the comments section with their vitriol, and hate. They wring their hands at how we should focus on ‘love and compassion’, not let ‘hate win the day’. They casually Other persons of colour and black people, though we are Finns. They continue to appropriate black and POC culture casually without a second thought, they debate why using deeply problematic images and words should still be ‘alright’ if used ‘stylishly’. They protest that they didn’t know how deep the roots of racism go in this society here in Finland, where the extreme right sits in power, voted in by a society that argues freedom of speech trumps hate speech, the happiest country in the world that is also the most racist in the European Union.

The best part? That deeply problematic person, is probably you. Racism and racist structures did not come from thin air. Passive sympathy is the hallmark of those that claim to detest racism but do not do the work to dismantle their own thinking much less those prevalent in society. Simply, the general population that is not black, or people of colour, benefit from racial capitalism and the entire global economic system is exploitative, and the historical system of inequalities and invisible privileges that allows it to continue, is racism. To dismantle this system would require all of us, to examine deeply entrenched ideas about equality and colorism, the roots of anti blackness that go deep in this society. How we have all benefited from privilege and the false idea of virtuous equality, instead of equity. We all need to speak up, and speak out on various platforms about what it means to be actively anti racist, and not just stay uncomfortably silent, or even worse claim to not be part of the problem. We are all part of the problem, but what comes next will be up to you.

Will you do the work, to unlearn a system that legitimizes the continuous murder, exploitation, subjugation of people, or will you do nothing?

Will you do nothing?

 

Links and important resources

http://www.fem-r.fi/sanasto/

https://www.ruskeattytot.fi/rtmedia/yvv-selvitys-afrikkalaistaustaiset

https://www.theguardian.com/commentisfree/video/2016/jan/13/marlon-james-are-you-racist-video?fbclid=IwAR3bKwDNH2m0fyZ9SppHSBPrIBOM_8Sy2BYR-Ups76v5Z_Jd2AAwOEM-wHA

https://www.npr.org/2020/06/17/879136931/interrupt-the-systems-robin-diangelo-on-white-fragility-and-anti-racism

https://www.migranttales.net/jussi-halla-aho-and-his-ilk-have-made-it-clear-the-only-real-finns-are-white-and-christian/

 

Vapaa suomennos:

Suomella on pitkään ollut hyvän tyypin imago maailmalla. Maa, joka on tehnyt asiat oikein ja hiljaisesti taistellut ylipääsemättömien todennäköisyyksien kanssa. Silti, jokaisella tarinalla on myös toinen puoli. Suomi jatkuvasti peittelee vallitsevaa ja pitkäjänteistä rasismia, joka suvaitaan sananvapauden ja demokratian nimissä. Miksi tämä tapahtuu maassa, joka on voittanut “maailman onnellisin maa” tittelin jo kolmena peräkkäisenä vuotena? Miksi ihmiset eivät ole raivoissaan valkoisesta ylivallasta eduskunnassa sekä räikeästä ja yhtämittaisesta poliisin etnisestä profiloinnista Suomessa? Missä ovat kaikki hyvät ihmiset nyt ja miksi he ovat hiljaa? Miksi anti-rasismi on niin vaikea asia maassa, joka on aina ylpeä siitä, että tekee asiat oikein? Missä ovat sankarit nyt ja miksi kuulemme vain korvia huumaavaa hiljaisuutta?

Tämä viikko on ollut raskas.

Seurauksena Yhdysvalloissa vuosia kestäneestä systemaattisesta ja pahenevasta väkivallasta ja raakuudesta, jota poliisi on käyttänyt mustia ja ruskeita ihmisiä kohtaan, poliisi tappoi George Floydin, samalla kun 3 muuta poliisia katsoi vierestä kuolemaa, joka kesti yli 9 minuuttia.

Kuvittele, että kuuntelet kun joku kutsuu omaa äitiään, anoo että jäisi henkiin, mutta kuolee. Kuvittele tämä tilanne ja nämä uutiset uudestaan ja uudestaan internet-sivustoilla ja sosiaalisen median kanavilla ympäri maailman. Ja se viha ja inho, mitä tämä kaikki on lietsonut ja aiheuttanut mustia ja ruskeita ihmisiä ja heidän yhteisöjä kohtaan ympäri maailman, tuo tietoisuuten sen, että rasismi on edelleen niin syvällä kaikissa yhteiskunnissa ja vaan kasvaa ja kukoistaa edelleen.

Ja tämä kyseinen videohan ei ole ensimmäinen, mutta ensimmäinen monista. Mainitsematta kaikkia niitä kuolemia, joita ei ole kuvattu, raportoitu, dokumentoitu.

Ja silti, suuttumus ja muutoksen tarpeen huudot ovat taas tuoneet esiin sellaiset liikkeet kuten “En ole rasisti, mutta…”, “Kaikki elämät ovat tärkeitä” ajattelijat ja ne, jotka ovat hyötyneet ja käyttäneet hyväkseen mustia ja ruskeita ihmisiä uuskolonialismista kapitalisteihin, ja he ovat nyt täysissä voimissa. He täyttävät sivustojen ja sosiaalisen median kommenttiosiot heidän katkeruudella ja vihalla. He väittelevät siitä, kuinka meidän pitäisi keskittyä “rakkauteen ja myötätuntoon”, eikä antaa “vihan voittaa”. He rennosti toisentavat ruskeita ja mustia ihmisiä, vaikka olemme suomalaisia. He rennosti ja ajattelematta jatkavat mustien ja ruskeiden ihmisten kulttuuriappropriaatiota, he keskustelevat miksi syvästi ongelmallisten kuvien ja sanojen käyttäminen pitäisi edelleen olla “OK”, jos niitä käytetään “tyylikkäästi”. He protestoivat, että he eivät tienneet kuinka syvällä rasismin juuret ovat Suomessa, missä äärioikeisto on päässyt äänestämällä valtaan yhteiskunnassa, joka väittää, että sananvapaus ottaa ylivallan vihapuheesta ja joka on maailman onnellisin, mutta myös EU:n rasistisin maa.

Mikä tässä on sitten se paras osa? Se syvästi ongelmallinen ihminen olet varmaankin myös sinä. Rasismi ja rasistiset rakenteet eivät syntyneet tyhjästä. Passiivinen myötätunto on tunnusmerkki niille ihmisille, jotka väittävät inhoavansa rasismia, mutta eivät tee työtä sen eteen, että purkaisivat omaa ajatteluaan. Yksinkertaisesti väestö, joka ei ole musta tai ruskea, hyötyy rodullisesta kapitalismista ja meidän koko globaali talousjärjestelmä on hyväksikäyttävä ja se historiallinen epätasa-arvon ja näkymättömien etuoikeuksien systeemi, joka edesauttaa tämän hyväksikäytön jatkumista, on rasismia. Tämän systeemin purkamiseen tarvitaan sitä, että me kaikki tutkisimme syvälle juurtuneita ajatuksia tasa-arvosta ja antimustuudesta, siitä miten olemme kaikki hyötyneet etuoikeuksista ja hyveellisen tasa-arvon ajatuksesta yhdenvertaisuuden sijaan. Meidän kaikkien täytyy nyt puhua ja tuoda ääntä esiin erilaisilla alustoilla ja keskustelupalstoilla siitä, mitä tarkoittaa olla aktiivisesti anti-rasistinen eikä ainoastaan olla epämiellyttävän hiljaa, tai jopa huonommin väittää, että emme ole osa ongelmaa. Olemme kaikki osa ongelmaa, mutta sinä päätät siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Teetkö siis oikeasti työtä sen eteen, että opit pois systeemistä, joka laillistaa jatkuvat ihmisten tapot, hyväksikäytön ja alistamisen, vai oletko tekemättä mitään?

Oletko tekemättä mitään?

Tärkeitä linkkejä ja resursseja:

http://www.fem-r.fi/sanasto/

https://www.ruskeattytot.fi/rtmedia/yvv-selvitys-afrikkalaistaustaiset

https://www.theguardian.com/commentisfree/video/2016/jan/13/marlon-james-are-you-racist-video?fbclid=IwAR3bKwDNH2m0fyZ9SppHSBPrIBOM_8Sy2BYR-Ups76v5Z_Jd2AAwOEM-wHA

https://www.npr.org/2020/06/17/879136931/interrupt-the-systems-robin-diangelo-on-white-fragility-and-anti-racism

https://www.migranttales.net/jussi-halla-aho-and-his-ilk-have-made-it-clear-the-only-real-finns-are-white-and-christian/

 

X