Meillä Yhteisötalo Espoossa on vakaa pyrkimys siihen, että lasten osallisuus ei ole vain joku hieno sana, vaan ihan oikeaa tekemistä. Meillä on vuosia toiminnassa ollut alakoululaisille lapsille suunnattu Junnuklubi-kerho, jossa yksi tärkeimmistä jutuista on se, että lapset saavat itse vaikuttaa siihen, mitä tehdään.

Kokouskäytännöt

Yksi keino tähän on meidän Junnukokoukset, joita pidetään säännöllisesti. Tärkeää on asianmukainen tilan asettelu. Lapsilla on omat esityslistat sekä kupissa kuumaa juomaa ja kenties pientä makeaa. Iso osa Junnukokouksia on myös oikeiden roolien valinta. Lapsista valitaan puheenjohtaja, sihteeri sekä pöytäkirjantarkastajat. Ja totta kai puheenjohtajalla on kokousnuija.

Entäpä sisältö? Junnukokouksissa käydään puheenjohtajan ja henkilökunnan johdolla yhdessä kerhon sääntöjä ja ennen kaikkea annetaan lasten toivoa tekemistä tuleville kerhokerroille. Se voi olla mitä tahansa: pelejä, askartelua, leikkejä, pieniä retkiä jne! Lasten ideoita kuunnellaan ja niihin oikeasti tartutaan. Monia toiveita emme voi pienten resurssien vuoksi tuosta vaan toteuttaa, mutta pyrimme aina kunkin toiveen tyylistä ohjelmaa, jotta lapsi tuntee tulevansa kuulluksi ja kuunnelluksi. Tai ainakin näkee, että me työntekijät yritämme. Hyvä esimerkki tästä on toiveena ollut minigolf. Aikataulujen ja resurssien puitteissa meillä ei ole mahdollisuutta lähteä lasten kanssa sitä pelaamaan, mut hei, rakennetaan oma ”minigolf” jumppasaliimme.

Minigolfia Junnuklubin tee se itse -tyylillä.
Minigolfia Junnuklubin tee se itse -tyylillä.

Turvallisuus ensin

Meille on tärkeää, että Junnuklubissa on turvallinen ja mukava olo. Noudatamme turvallisemman tilan periaatteita ja luomme tunnelmaa, jossa jokainen uskaltaa olla oma itsensä ja sanoa, mitä ajattelee. Siksi alussa aina muistutellaan siitä, miten puhutaan toisille, kuunnellaan ja huomioidaan muita. Ei tarvitse olla paras tai äänekkäin. Täällä jokaisella on lupa olla just sellainen kuin on.

Kerhossa opetellaan monenlaisia vuorovaikutustaitoja, kuten yhteistyötä, kuuntelemista, toisten mielipiteiden kunnioittamista ja oman mielipiteen sanomista. Näitä ei opetella kuivasti, vaan ne tulevat mukaan ihan tavallisessa tekemisessä: pelatessa, keskustellessa, suunnitellessa.

Lapset mukana päättämässä

Yksi tärkeä juttu on myös se, että lapset saa ihan oikeasti päättää ja vaikuttaa. Ei niin, että aikuiset vaan kertoo mitä tehdään, vaan lapset saa toivoa, ideoida ja olla mukana tekemässä päätöksiä. Se opettaa vastuuta ja vahvistaa tunnetta siitä, että omilla ajatuksilla on merkitystä. Tässä työssä on innostavaa ja myös jännittävää ajatella, että mitä näistä lapsista tuleekaan isona. Haluamme uskoa, että meidän yhteiset pienetkin hauskat ja opettavaiset jutut kantavat hedelmää koko elämän ajan.

Osallisuus = hyvinvointi

Kun lapsi kokee, että häntä kuunnellaan ja että hän voi vaikuttaa, se tekee tosi paljon hyvinvoinnille. Tulee tunne, että mä oon tärkeä. Se kantaa myös kerhon ulkopuolella – koulussa, kotona ja kavereiden kanssa.

Meidän kokemuksen mukaan tällainen yhdessä tekeminen ja päätöksenteko ei ole yhtään vaikeaa, kun siihen vain pysähdytään. Junnuklubissa ja Junnukokouksissa se tapahtuu luontevasti. Ja mikä parasta – lapset itse tykkää siitä ja oppivat paljon. Eikä vähiten käytäntöön kuuluvien kokoustarjoilujen takia…

Kokous täydessä käynnissä.
Kokous täydessä käynnissä.

Kirjoittanut Anssi Kosonen, Yhteisötalo Espoon vastaava ohjaaja, tuottaja.