Keväällä 2003 sain puhelun Niceheartsin Johanna Sjöholmilta. Hän kysyi, kiinnostaisiko minua ja bändikavereitani lähteä Lontooseen ja tietäisinkö muitakin musiikkia harrastavia nuoria naisia, jotka haluaisivat lähteä mukaan.

Lontoo 2003 Heathfest

Lontoo 2003 Heathfest. Kuva: E.Partanen

Oli mieletön fiilis ensinnäkin tulla huomatuksi aktiivisena musiikinharrastajana ja vielä siistimpää oli kuulla, että pääsisimme soittamaan livekeikan ulkoilmafestareille.

Olen koko elämäni aikana soittanut yli kymmenessä eri bändissä rumpuja tai kitaraa. Lisäksi laulan, teen omia biisejä ja julkaisen soolomateriaalia. Soittoharrastuksen myötä kiinnostuin myös äänittämisestä ja valmistuin medianomiksi äänilinjalta vuonna 2005. Tein äänitarkkailijan ja äänisuunnittelijan töitä Ylellä vuosina 2002-2008. Vuosien varrella olen toiminut soitin- ja bändiopena Girls Rock! Finland -bändileireillä. GRF tunnetaan nykyisin nimellä SÄRÖ. 2000-luvun alkupuolella järjestettiin muistaakseni Suomen ensimmäiset Ladyfestit Turussa, ja siellä pidin erityisesti naisille suunnatun miksauskurssin.

Lontoo_picnic 2003

Picnic Lontoossa 2003. Kuva: E.Partanen

Vuodet 2009-2015 vietin Roller Derbyn parissa. Pieni joukko lajista kiinnostuneita henkilöitä päätti perustaa ensimmäisen seuran Suomeen, Helsinkiin. Pääsin rakentamaan DIY-hengessä uutta, pääosin naisille suunnattua urheilulajia. Vuosien varrella toiminta vakiintui ja sen merkitys on selvinnyt minulle vasta myöhemmin. Roller Derby -lajissa on paljon samaa kuin bändikuvioissa. Yhdessä tekeminen ja into saavuttaa jotain suurempaa ovat linjassa naisten aseman parantamisen tai naisille mielekkäiden harrastusten mahdollistamisen kanssa. Urheilun näkökulmasta on vielä paljon työsarkaa siinä, että naisten urheilujoukkueet saisivat yhtä lailla näkyvyyttä ja vaikkapa sponsoreita kuin miesten vastaavat lajit. Musiikkialalla naisten asema ei ole vielä tänäkään päivänä saavuttanut tasa-arvoista asemaa.

Olen todella kiitollinen Niceheartsille siitä, että he ovat tukeneet matkaani musiikintekijänä ja vahvistaneet käsitystäni siitä, että tytöt ja naiset voivat harrastaa ja tehdä mitä tahansa.

#20vuottatekoja #muutosonmeissä  #nicehearts20

Eeva Partanen

Koko porukka, Lontoo

Koko musaporukka. Kuva: E.Partanen

X