Väestöliitto ja Sua varten somessa -hanke ovat kehittäneet yhdessä selkokielisen digiturvataitojulisteen, joka ohjaa ja tukee huoltajaa tai ammattilaista ottamaan digitaaliseen maailmaan liittyvät ilmiöt  ja haasteet puheeksi lasten kanssa.

Älylaitteet tulevat nopeasti ja huomaamattomasti osaksi lasten ja nuorten elämää. Ensimmäinen älylaite johon lapsi tutustuu ei välttämättä ole se itselle hankittu, vaan saattaa olla esimerkiksi päiväkoti- tai luokkakaverin repusta löytyvä.

Mediataitokasvatus kuuluu jo päiväkoti-ikäisille ja onkin todella tärkeää huolehtia siitä, että
jokainen lapsi saa ansaitsemansa mahdollisimman turvallisen kasvuympäristön myös älylaitteella. Selkokielinen juliste käy läpi tärkeitä asioita, joihin tutustuminen yhdessä lapsen kanssa auttaa luomaan lasta turvaavan keskusteluyhteyden myös verkkoon liittyvistä asioista.

Digiturvataitojuliste tarjoaa helpot, kohdistetut avaukset siihen kuinka ottaa asiat puheeksi ja mistä asioista tulisi jokaisen lapsen kanssa keskustella. Aivan samoin kuin lapsia ohjataan siihen kuinka toimia kasvokkaisissa tilanteissa turvallisilla ja toisia kunnioittavilla tavoilla, tarvitsevat lapset ohjausta myös digimaailmassa toimimiseen. Näiden taitojen yhteinen opettelu ei vaadi aikuiselta suunnatonta digitaalista osaamista tai alustojen ja laitteiden tuntemusta, vaan kiinnostusta ymmärtää myös lapsen digitodellisuutta.

Ole läsnä lapselle myös laitteilla, kysele hänen digikuulumisiaan ja ottakaa uudet sovellukset käyttöön aina yhdessä tarkastaen yksityisasetukset. Samalla voi jutella lapsen kanssa siitä kuinka laitteilla toimitaan ja mihin sovelluksia on turvallista käyttää. Näin aikuinen pääsee osaksi lapsen digikokemuksia ja lapselle syntyy olo, että myös digiasioista on turvallista puhua aikuisen kanssa.

Uusi Digiturvataitojulisteemme on sinulle, pienten lasten huoltaja tai lasten kanssa työtä tekevä ammattilainen. Astu mukaan digiturvataitojen polulle ja auta lapsia toimimaan turvallisesti digimaailmassa.

Klikkaamalla tästä, aukeaa tulostettava juliste.